Комунальне Підприємство "Погребищенська центральна районна лікарня" Погребищенської Районної Ради

ОБЕРЕЖНО ГЛАУКОМА!

6 березня Всесвітній день боротьби з глаукомою

 

ГЛАУКОМА – ЩО ЦЕ ЗА ХВОРОБА?

Захворювання характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску, зменшенням поля зору та прогресуючою глаукоматозною атрофією зорового нерва, що призводить до сліпоти.

 

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНА ГЛАУКОМА?

У більшості випадків глаукома розвивається без особливих ознак: немає болю, різкої втрати гостроти зору. Захворювання поступово призводить до незворотньої втрати зорових функцій та повної сліпоти. Навіть лікування може тільки призупинити падіння зору, а не покращити його.

ХТО І ЯК ЧАСТО ХВОРІЄ НА ГЛАУКОМУ?

Щорічно у однієї людини з тисячі у віці після 40 років виявляють глаукому. За статистичними даними 1,5% населення у цьому віці страждають від цього захворювання. Особливо часто (у 8-10%) глаукому діагностують у людей, що хворіють цукровим діабетом, гіпертонією, атеросклерозом, а також у родичів хворих на глаукому.

ЯКІ СИМПТОМИ ГЛАУКОМИ?

Глаукома протікає підступно і безсимптомно. На ранніх стадіях хворі можуть відмічати деяке напруження в очниці, надбрів’ї та відповідній половині голови. Більшість людей належної уваги цим симптомам не приділяють і до лікаря-офтальмолога не звертаються, а пов’язують даний стан з іншими захворюваннями. Більш яскрава симптоматика характерна для закритокутової глаукоми, але вона зустрічається рідше. Це різкі болі в оці та відповідній половині голови, затуманення зору, райдужні кола при погляді на джерело світла.

ЯК ВИЯВИТИ ГЛАУКОМУ?

Всі особи, які сягли 40 років мають проходити обстеження шляхом вимірювання внутрішньоочного тиску 1 разна 3 роки. При виявленні підвищеногоочного тиску хворі проходять повне обстеження у офтальмолога.

Особливу увагу слід звертати на осіб, старших 60 років та групу ризику, до якої відносяться родичі хворих глаукомою, хворі на цукровий діабет та гіпертонію.

ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ГЛАУКОМУ

Після встановлення діагнозу, хворим пропонують консервативне лікування – краплі, які понижують внутрішньоочний тиск. При неефективності цих засобів та відсутності стабілізації функції органа зору хворому показане оперативне лікування.

НАГЛЯД ЗА ХВОРИМИ

Всі хворі на глаукому знаходяться на диспансерному обліку в очних кабінетах за місцем проживання та оглядаються офтальмологом 1 раз на 3 місяці.

 

Лікар-офтальмолог А.Б. Матієнко