A A A K K K
людям із порушенням зору
Погребищенська лікарня
Єдина краса – це здоров’я

Всесвітній день захисту зору

Дата: 10.10.2019 11:26
Кількість переглядів: 932

10 жовтня 2019 рокуВсесвітній день захисту зору

Кожного року у другий четвер жовтня громадськість відзначає Всесвітній день захисту зору .  З 2000 року цей день є основним пропагандистським заходом ініціативи « Бачення 2020». Він покликаний привернути увагу урядів всіх країн до проблем збереження зору і забезпечити доступ до медичних послуг всім , хто має в цьому потребу.

Зір – одна з фізіологічних функцій сенсорної системи , за допомогою якої людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ . Ця інформація необхідна не лише для повноцінного існування та орієнтування людини , але й для естетичного сприйняття світу .

За даними ВООЗ, близько 285 мільйонів людей по всьому світі страждають від порушень зору, з них 39 мільйонів вражені сліпотою. Близько 90 % людей, які страждають від порушень зору , живуть в країнах з низьким рівнем доходу. 82% людей, що страждають сліпотою, входять у вікову групу 50 років і старше.

Людей, які позбавлені можливості бачити від народження, або через хворобу, нині в Україні нараховується 300 тисяч осіб. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку кількість сліпих у світі зростає на 1 мільйон осіб, кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина,  кожну хвилину - одна дитина. Щороку в України інвалідами внаслідок вад зору визнають близько 12 тисяч осіб. Кожного року в Україні проводять 300 тисяч операцій із захворюванням очей. Щороку лікарі виявляють 150 тисяч дітей, що мають проблеми із зором. Найчастіше погіршення зору спостерігається в шкільному віці ( короткозорість чи далекозорість ) або після 40 років ( глаукома, катаракта ). Найбільша проблема – несвоєчасне звернення до лікарів. Причому для України проблема дитячої сліпоти та слабкості зору дуже актуальна, оскільки дитяча сліпота та слабкозорість посідає четверте місце серед основних причин інвалідизації дітей в нашій країні.

Причинами порушення зору є:

Нескоректовані аномалії рефракції – короткозорість, далекозорість або астигматизм;

Катаракта;

Глаукома;

Травми;

Цукровий діабет;

Вікова патологія сітківки та зорового нерву;

Наслідки запальних захворювань рогівки.

Майже третина сліпих та слабкозорих спостерігається серед інвалідів з патологією очного  дна ( 27,6 % ). Це пов’язано із зростанням в Україні поширеності судинних захворювань , цукрового діабету, що призводить до тяжких змін сітківки ( вікова дегенерація сітківки, діабетична ретинопатія тощо).

За останні роки збільшилася кількість порушень зору внаслідок розвитку короткозорості, стигматизму тощо. Так, серед дитячого населення поширеність короткозорості складає 30% серед усіх захворювань очей, серед дорослого – 12%. Користування електронними пристроями, недотримання зорової гігієни, недостатній рівень обізнаності населення щодо профілактики розвитку короткозорості – основні причини такої ситуації.

Короткозорість, далекозорість, астигматизм – три хвороби органів зору, які мають однакову природу. В одному випадку людина добре бачить далекі предмети, в  іншому випадку навпаки, близькі. Але й короткозорість, і далекозорість, і астигматизм є порушеннями нормальної рефракції, тобто здатність ока до переломлення світла. Короткозорістю, або міопією, страждає кожна третя людина на Землі.

Короткозорість, як правило, супроводжується лише погіршенням гостроти зору вдалину. При короткозорості більш високих ступенів підвищується ризик виникнення ряду важких ускладнень. Наприклад, частота виникнення відшарування сітківки при короткозорості.

У короткозорих людей частот бувають головні болі. Вони відчувають підвищену зорову стомлюваність при управлінні автомобілем або під час спортивних ігор. Щоб уникнути прогресування короткозорості необхідно дотримання заходів профілактики. До них відносяться: ЛФК ( лікувальна фізкультура), спрямована на збереження правильної постави, гімнастика для очей, раціональне харчування. Не варто ризикувати зором і читати лежачи, в транспорті, а також при слабкому освітленні.

Не використовуйте лампи денного світла при тривалому зоровому навантаженні. Освітлення робочого місця переважно природнім світлом або лампи 100 Вт. Чергуйте зорову роботу з відпочинком для очей кожні півгодини, для дітей перерви повинні бути через 15 хвилин. Під час перерви корисно робити гімнастику для очей: концентрація погляду на точці вдалині, стеження за рухомими предметами руху очей вправо-вліво, вгору в низ. Раціон повинен бути багатий овочами та фруктами, насиченим червоним, фіолетовим, оранжевим забарвленням. Корисним для зору шпинат, селера, капуста броколі, петрушка і кріп-овочі та зелень, багаті зеленим пігментом.

Причиною захворювання глаукомою є підвищення внутрішньо очного тиску, котре, якщо його не лікувати, нерідко призводить до сліпоти. Щорічно глаукома уражає очі однієї з тисячі осіб у віці старше 40 років. Загальна кількість людей, яка страждає від цього захворювання, у віковій категорії 40-45 років становить 1%. Проте глаукома може виникнути і у значно молодшому віці. Незважаючи на прогрес у методах лікування, глаукома залишається однією з головних причин зниження зору і невиліковної сліпоти. Сліпота в наслідок глаукоми невиліковна. Однак своєчасна діагностика та адекватне лікування з регулярним контролем вимагають зберегти зорові функції.

Катарактою називають помутніння кришталика, що зустрічається, як правило, у пацієнтів у літньому віці ( вікова катаракта ). Але вона може бути також і вродженою. Від катаракти у світі страждають майже 17 млн людей, в основному віком від 60 років. Медики б’ють тривогу: якщо раніше віковим порогом катаракти вважали 60-річний вік, то зараз він знизився до 40 років.

Діабетична ретинопатія – захворювання сітківки ока не запального характеру, яке виникає при цукровому діабеті та є його серйозним ускладненням. При розвитку діабетичної ретинопатії, а це приблизно 5-7 років, захворювання вражається капілярна мережа. Через дефіцит кисню розвивається новостворені судини, які кровоточать і провокують утворення рубців, саме вони натягують сітківку та викликає її відшарування.

Симптоми діабетичної ретинопатії:

  • затуманення або спотворення зору, труднощі при читанні.
  • Плавання об’єктів в полі зору.
  • часткова   або повна втрата зору, або тінь ( вуаль) уздовж полі зору.

Діабетична ретинопатія може безсимптомний перебіг дуже довгий час, поки не почнеться розлад зорових функцій. Тому хворим на цукровий діабет необхідно систематично відвідувати лікаря – офтальмолога ( 2-4 рази на рік ) ,  з метою відповідного офтальмологічного обстеження очного дна. Лікування діабетичної ретинопатії: лазерне і хірургічне.

Порушення і навіть втрата зору можуть виникнути через травми ока, які зустрічаються у побуті досить часто. При будь яких травмах очей завжди необхідно звертатися до лікаря. Навіть при дуже незначних ушкодженнях рогової оболонки до подряпин можуть потрапити бактерії, а оскільки в ній немає кровоносних судин, то й захисних речовин у ній менше. Запалення рогової оболонки може викликати виразку, здатну призвести до помутніння чи рубцеподібного скривлення рогівки, і навіть призвести до втрати зору.

Травми очей спостерігаються переважно в осіб найбільш працездатного віку ( 84,6 % - у 20-30 років ) і часто призводять до обмеження або цілковитої втрати працездатності. За характером ушкодження виділяють механічні пошкодження ( контузія, непроникні, проникні та наскрізні поранення ), опіки ( хімічні, термічні, термохімічні, променеві ). Пошкодження очей у дітей можуть мати характер проникаючих і непроникаючих поранень гострими предметами тупих травм та опіків. До 70 % поранень і опіків, а також до 85 % тупих травм спостерігаються у небезпечних ситуаціях та нещасних випадків не можна залишати дітей без нагляду і нагляду і з самого раннього віку їх слід навчати правилам безпечної поведінки, пояснюючи як берегти свої оченята! Також є важливою освітня робота з батьками та вчителями, щодо організації дозвілля дітей ( залучення їх до спортивних секцій, різноманітних гуртків ), контролю за їх іграми, правильне зберігання хімічно-активних та вибухонебезпечних речовин, дотримання правил техніки безпеки на уроках праці.

Для профілактики очного травматизму у дорослих, як на виробництві так і в домашніх умовах, можна порадити чітко дотримуватись правил техніки безпеки під час роботи з електроінструментом, верстатами, станками, одягати захисні окуляри!.

       Бережіть свій зір!

Лікар офтальмолог КП Погребищенська ЦРЛ Алевтина Матієнко-Заводяна.

 

 

 


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора