Комунальне Підприємство "Погребищенська центральна районна лікарня" Погребищенської Районної Ради

Робота рентгенівської служби КП «Погребищенська ЦЛ»

 

 

  Рентгенівська діагностича служба є невід’ємною складовою сучасного лікувального закладу.

 Вона  забезпечує рентгенівські діагностичні обстеження населення в плановому та ургентному порядку, а також профілактичні та діагностичні флюорографічні обстеження.

В складі рентгенівської діагностичної служби Погребищенської центральної  лікарні функціонують два рентгено-діагностичних і  флюорографічний  кабінети  в  поліклінічному  відділенні  та  один  рентгено-діагностичний  комплекс  в   хірургічному  відділенні. 

 Рентгенодіагностичні кабінети функціонують цілодобово в ургентному порядку.

 Очолює  рентгенологічну  службу  досвідчений  лікар  першої  кваліфікаційної  категорії  Володимир  Миколайович   Андрощук.

Рентгенівські кабінети поліклініки та хірургічного відділення  забезпечені графічними рентгенодіагностичними комплексами (РДК) на робочих місця.

З 2019  року в поліклініці працює флюорограф з цифровою обробкою зображення ФЦОЗ-12.

Крім того, в стаціонарних умовах експлуатуються пересувні рентгенівські установки типу Арман, що дає можливість проводити рентгенівські обстеження в палатах та операційній.

За період 2019 –2020 років проведено переоснащення приміщень рентгенівських кабінетів поліклініки та хірургічного відділення новими сучасними приплинно-витяжними  системами вентиляції.

 

Рентгенівське випромінювання  є   одним із основних джерел сучасної медичної діагностики, без чого не може обходитись жодний сучасний лікувальний заклад. Але одночасно в силу своїх фізичних властивостей воно є шкідливим фактором   для здоров’я пацієнта та обслуговуючого  медичного персоналу .

Для захисту населення та персоналу від впливу прямого рентгенівського випромінювання, як основного шкідливого фактору, використовуються спеціальні засоби захисту із бариту та свинцю.

В процесі експлуатації джерел рентгенівського випромінювання утворюється ряд побічних шкідливих продуктів (озон, свинцевий пил), крім того в рентгенівських фотолабораторіях присутні високі концентрації шкідливих парів хімічних реактивів для обробки рентгенівської плівки, які мають високу токсичність, в першу чергу для персоналу кабінетів.

Захист персоналу та пацієнта від перелічених факторів забезпечується активною вентиляцією, яка є  обов’язковою та необхідною умовою нормального функціонування любого рентгенівського кабінету.

В кінці 2020 року, за сприяння адміністрації Погребищенської ЦРЛ та адміністрації району , в рентгенівському кабінеті №27 поліклінічного відділення КП «Погребищенська ЦЛ» змонтовано сучасну вентиляційну систему.

В складі кабінетів №№ 27-28 наявні окремі процедурні та пультові кімнати та спільна суміжна фотолабораторія.

Стіни процедурних кімнат захищенні захисним баритовим шаром. Двері процедурних захищені свинцем.

Індивідуальний захист персоналу та пацієнтів від випромінювання забезпечується колективними та індивідуальними засобами захисту.

При виконанні флюорографій органів грудної порожнини в кабінеті виконується вимоги наказу МОЗ України №254 від 17.05.2008 « Про затвердження Інструкції про періодичність рентгенівських обстежень органів грудної порожнини певних категорій населення України» . Стаціонарні РДК та пересувні рентген-апарати забезпечують виконання рентгенівських досліджень органів грудної клітки, органів черевної порожнини, кістково- суглобової системи. При потребі виконується дослідження з контрастуванням порожнистих органів сірчанокислим барієм та водорозчинними йодовмісними контрастними речовинами.

Флюорографічний рентгенівський апарат безкабінного типу забезпечує переважно профілактичні обстеження органів  грудної клітки.

Рентгенівська служба тісно співпрацює з кабінетом ультразвукового дослідження. У випадку клінічної потреби пацієнт направляється на більш сучасні методи обстеження – спіральну комп’ютерну томографію та магнітно – резонансну томографію.